Rusland koopt fors meer goud in. De Russische regering maakt zich zorgen over een nieuwe ronde van internationale sancties tegen het land.
Volgens data van het Internationaal Monetair Fonds kocht Rusland in juli maar liefst 26,1 ton goud, schrijft het financiële persbureau Bloomberg.
Dat is de grootste aankoop sinds eind 2017 en brengt de totale goudberg van Rusland op 2.170 ton. Die reserves zijn momenteel ongeveer 83,6 miljard dollar waard (72,1 miljard euro).
Tegelijkertijd verkoopt Rusland Amerikaanse staatsleningen die het land bezit.Waar Moskou in maart nog voor 96 miljard dollar aan Amerikaans schuldpapier in handen had, was dat bedrag in mei geslonken tot ongeveer 15 miljard dollar. Een daling van maar liefst 84 procent.
Sancties tegen Rusland
Internationale economische sancties zouden de aanleiding zijn voor de nieuwe strategie. Sinds 2014 heeft Rusland te maken met sancties, in de nasleep van de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.
Ook zijn Europese landen en de Verenigde Staten kritisch over de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne. In die gebieden woedt nog altijd een burgeroorlog tussen door Rusland gesteunde separatisten en de Oekraïense regering.
In de Wit-Russische hoofdstad Minsk werden afspraken gemaakt tussen de strijdende partijen, maar op het slagveld is weinig progressie te zien.
Ander heikel punt: de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal in het Britse stadje Salisbury heeft de reputatie van Rusland geen goed gedaan. Het Verenigd Koninkrijk houdt de Russen verantwoordelijk voor het incident. Voor de Amerikaanse regering was dit onlangs reden om extra sancties op te leggen.
Goud als veilige haven
De Russische keuze voor goud lijkt ingegeven als een soort verzekeringspolis in tijden van onzekerheid. Het Kremlin ziet goud "als een feilloze verzekering tegen juridische en politieke risico's", aldus de verklaring van onderdirecteur Dmirti Tulin van de Russische centrale bank.
De Amerikaanse overheid zou meer sancties overwegen en denkt nu ook aan de Russische energiesector, die voor Moskou van levensbelang is. De Russische economie drijft voor een zeer groot deel op olie- en vooral gasinkomsten.
Vooralsnog hebben de VS en EU deze sector echter ontzien, mede omdat Rusland de grootste gasleverancier voor Europa is.
Op de korte termijn heeft de Amerikaanse president Donald Trump ook niet heel veel reden om Rusland van zich te vervreemden. Trump heeft baat bij veel olie op de markt. Dat kan zorgen voor een daling van olieprijzen en lagere prijzen aan de pomp. Iets dat Trump graag ziet met het oog op de Amerikaanse Congresverkiezingen dit najaar.
Rusland kan hierbij helpen, want het is samen met Saudi-Arabië één van de grootste olie-exporteurs ter wereld.